Het Hammondorgel is een toetsinstrument waarbij de toonopwekking oorspronkelijk langs elektro-mechanische weg tot stand komt.

In de decennia na het de introductie van het Hammondorgel (1935) werden de technieken om langs elektronische weg geluid op te wekken steeds geavanceerder. 

Tegenwoordig maakt Hammond ook volledig electronische instrumenten die moeiteloos de weg naar pop- en jazzbands weten te vinden.

Speciaal voor de liefhebbers van de specifieke Hammondsound heeft Muziekschool Almere een Hammond SK-2 aangeschaft en wordt op dit geweldige instrument les gegeven. Deze lessen worden verzorgd door René van den Bergh.

Heeft u interesse in deze cursus? Neem dan contact met ons op:

 

  

 

 

Meer over orgels

Een elektronisch orgel bestaat doorgaans uit twee klavieren, pedalen (bassen) en een zwelpedaal waarmee het geluidsvolume van het instrument wordt bepaald.

Het elektronisch orgel behoort zowel tot de meest flexibele instrumenten (mogelijkheden van klank, muziekstijl, ...) als tot de meest volledige instrumenten (organist kan in zijn eentje een compleet muziekstuk ten gehore brengen, met ritmesectie, begeleidingssectie en melodie).

 

Digitaal

Naast de toonwielorgels van Hammond verschenen de analoge elektronische orgels.

Sinds jaren 80 beschikken orgels over een digitale technieken. De digitalisering heeft voor een explosie van mogelijkheden gezorgd. Oorspronkelijk probeerde men elektronische orgels zo veel mogelijk als een (Hammond)orgel te laten klinken. Door de digitalisering werd het mogelijk om realistische klanken op te wekken en konden geluiden zoals piano, viool, gitaar etc. natuurgetrouw worden weergegeven.

Een andere belangrijke toevoeging was een drumcomputer (ritmesectie), een hulpmiddel om in de maat te spelen en om muziek van slagwerk te voorzien.

 

Functies

In de loop der tijd is het aantal functies verder toegenomen. Enkele functies die we op moderne elektronische orgels tegenkomen:

  • Aanslaggevoelige toetsen, hiermee kan men net als bij een piano met de snelheid waarmee de toets wordt ingedrukt de geluidssterkte (en vaak ook de klankkleur) regelen. Vaak kan de aanslaggevoeligheid naar wens in- of uitgeschakeld worden. Met ingeschakelde aanslaggevoeligheid laat het elektronisch orgel zich als piano bespelen, uitgeschakeld als pijp- of hammondorgel.
  • Een met de rechterknie te bedienen beugel waarmee de bespeler, net als bij het rechterpedaal van de piano, sustain aan het geluid kan toevoegen.
  • Schakelaars op het zwelpedaal, waarmee diverse, vaak toewijsbare, functies kunnen worden bediend.
  • Met de voeten bedienbare schakelaars waarmee men tijdens het spelen de configuratie kan veranderen.
  • Opslagmedia zoals USB poorten en harde schijven. Hierop kunnen zelfgemaakte of gekochte geluiden, ritmes en instellingen worden opgeslagen.
  • Opnamefuncties

 

Dat het Hammond-orgel nog steeds populair is blijkt uit het gegeven dat veel bands een Hammond in de bezetting hebben opgenomen.

Wilt u of uw kind leren spelen op een Hammandorgel?? Neem dan contact met ons op:

 

  

 

Kwalitatief hoogwaardige instrumenten

Kwaliteit staat bij Muziekschool Almere hoog in het vaandel. Daarom wordt voor de lessen alleen gebruik gemaakt van de allerbeste, de mooist klinkende en meest geavanceerde instrumenten van de merken Yamaha en Hammond

De pianolessen worden gegeven op digitale piano's van Yamaha. Het voordeel van digitale piano's is dat ze nooit vals zijn en dat er naast de perfecte pianoklank ook diverse andere geluiden kunnen worden gebruikt. Tevens zijn deze piano's aan te sluiten op de computer waardoor mogelijk is opnames te maken. 

Pianoles Muziekschool Almere

De keyboardlessen worden gegeven op de Yamaha Tyros 5, het mooiste en meest uitgebreide keyboard dat momenteel verkrijgbaar is. 

Voor Hammond-fans staat bij Muziekschool Almere een Hammond SK2.